Monday, October 3, 2016

TEA LEONI

 Ime: Elizabeth Téa Pantaleoni
Datum rođenja: 25 FEBRUAR 1966
Mjesto rođenja: New York City, New York, USA
Visina: 5′ 8″ (1,73 m)
Téa Leoni rođena je 25. FEBRUARA 1966. u New Yorku. Odrasla je u talijansko-poljskoj obitelji te je čak s mamine strane u rodu s nekadašnjim poljskim premijerom Ignacyjem Janom Paderewskim. Za glumu se počela zanimati još kao dijete. Studirala je antropologiju i psihologiju na Sarah Lawrence Collegeu. Za vrijeme školovanja radila je stanke kako bi putovala, pa je živjela u Tokiju, Italiji i na St. Croixu.
Glumačku karijeru trebala je započeti krajem 1980-ih u remakeu popularne serije “Charliejevi anđeli”, ali ona nikada nije bila emitirana. Umjesto toga je nastupala u sapunici “Santa Barbara”, a potom 1990-ih i u nizu humorističnih serija. Pažnju filmske publike skrenula je 1995. ulogom u akcijskoj komediji “Zločesti dečki“. Uslijedile su glavne role u filmovima koji su poharali kino blagajne. Godine 1998. glumila je u znanstveno fantastičnom hit filmu redateljice Mimi Leder “Žestoki udar“, zajedno s Morganom Freemanom i Vanessom Redgrave, “Daj mi sebe“, “Jurski park 3” …  Zajedno s Alom Pacinom i Kim Basinger glumila je u filmu “Skandal” , te u filmu Woodyja Allena “Holivudski svršetak” u kojem glumi i Debra Messing.
Leoni je poznata po kritički dobro prihvaćenoj ulozi Nore Wilde u seriji “The Naked Truth”. Prije toga je glumila Aliciu, nepredvidljivu ljepoticu, u humorističnoj seriji “Flying Blind”. Također je glumila u TV-filmu “The Counterfeit Contessa” i u seriji “Frasier“. 
Od 2001. je Unicefov ambasador dobre volje. Udavala se dva puta, za televizijskog producenta Neila Josepha Tardia i za glumca Davida Duchovnya Holivudski glumci David Duchovny i Tea Leoni ipak nisu uspjeli očuvati svoju vezu, odlučili su kako je ipak kraj njihove ljubavi. Zahtjev za razvod braka podnio je David, a kao razlog naveo je nepomirljive razlike u karakterima. Leoni i Duchovny su ostali u prijateljskim odnosima, zajedno odgajaju djecu, blagdane uvijek provode zajedno, a čuju se skoro svaki dan.Slikovni rezultat za tea leoni

No comments:

Post a Comment