Tuesday, October 18, 2016

COURTNEY COX

 Ime: Courteney Bass Cox
Datum rođenja: 15 maj 1964
Mjesto rođenja: Birmingham, Alabama, USA
Visina: 5′ 5″ (1.65 m) 
Courtney Bass Cox rođena u tipičnoj i bogatoj obitelji s juga SAD. Njen otac Richard L. Cox bio je građevinski poduzetnik, dok je njezina majka Courtney Cox (djevojačko Bass), bila domaćica. Kada su se, poslije 19 godina braka, njezini roditelji razveli 1974, njen otac se odselio u Panama City, Florida, gdje se oženio 1975, a njena majka se udala za njujorškog biznismena Huntera Copelanda. Courtney se zatim s majkom, dvije starije sestre, Virginia i  Dottie, i sa starijim bratom Richardom Juniorom preselila u Mauntin Bruk, bogato predgrađe Bermingham. Pored troje rođenih braće i sestara, Courtney ima i devetero polubraće i polusestara.
Pošto je završila osnovnu školu, Courtney se upisala u srednju školu Mountain Brook High School, gdje je bila čirlidersica i aktivno se bavila tenisom i plivanjem. Pošto je 1982. diplomirala, upisala je studij arhitekture i unutrašnjeg dizajna na ženskom koledžu Mount Vernon College for Women, gdje je postala član sestrinstva “Delta Zeta”.Ulogu koja će joj zauvijek promijeniti život i koja će je uzdići u zvijezdu, Courtney konačno dobiva 1994. Producenti TV serije “Prijatelji“, komedije situacije koja govori o životu šest mladih Njujorčana, su je pozvali na audiciju za ulogu razmažene Rachel Green, ali ih je ona uvjerila da joj uloga pedantne Monike Geller više pristaje. Kada je serija 22. juna iste godine počela se prikazuje, Courtney je bila najpoznatija od svih šestero glavnih glumaca. Ubrzo je počela osjećati rezultate popularnosti koju joj je serija donijela. Časopis  People ju je 27. novembra 1995. svrstao među 50 najljepših ljudi svijeta, a pored ovog izdanja, Courtney se našla i na naslovnici časopisa Fit. Zajedno s glumcem  Jonom Lovitz, bila je domaćin MTV filmskih nagrada 1995.
Najveći uspjeh na velikom ekranu Courteney doživljava 1996, kada se pojavila u ulozi bezobrazne i prepotentne novinarke Gale Weathers u filmskom hitu “Vrisak“. Za ulogu u ovom hororu Wesa Cravena, koji je ostvario zaradu veću od 100 milijuna američkih dolara, Courteney je dobila iznimne kritike. Ulogu Weathers je tumačila i u naredna dva filma ovog serijala – “Vrisak 2” i “Vrisak 3“, što je čini jednom od pet članova ekipe koji su glumili u sva tri filma serijala.Slikovni rezultat za courteney cox

No comments:

Post a Comment